Akvarijski sistemi 2017-05-30T18:45:16+00:00

Malo o povijesti

Ljudi su još u drevnoj Kini držali ribe kao ukras u vrtnim jezerima, no prvi akvariji su se pojavili u Rimskom carstvu kao ukras u vilama. Na početku su to bile obične mramorne posude u kojima su ribe promatrane odozgo. Pojavom stakla u Rimskom carstvu u stranice tih posuda su se počele ugrađivati staklene plohe, kako bi se ribe mogle promatrati iz više kuteva. U takvim posudama su se mogli držati samo jednostavni organizmi, no ljepota podvodnog svijeta je poticala razvoj novih sustava i tehnologija kako bi mogli uživati u sve ljepšim, zahtjevnijim i osjetljivijim organizmima u udobnosti svoga doma.

Naša vizija

Uz držanje živih bića postoji i etička odgovornost osiguravanja optimalnih uvjeta života, što u nedostatku automatiziranih sustava iziskuje veliku posvećenost akvariju i intervencije na dnevnoj razini. Određen dio posla koji je vezan uz održavanje akvarija je danas automatiziran, no i dalje je potrebno puno rada i truda za držanje lijepog i uspješnog akvarija.

Naša vizija je “popuniti rupe” postojeće industrije akvarističke opreme razvojem novih sustava i tehnologija.

ADS akvarijski sistemi

Prilikom izgradnje i postavljanja naših akvarija, uz postojeću opremu i rješenja, koristimo vlastito osmišljene i izrađene sustave dizajnirane da ispune potrebe specifičnog akvarija.

Primjeri rješenja koja nudimo:

  • po mjeri izrađeni filtracijski sustavi,
  • filtracijski sustavi sa samostalnim ispiranjem,
  • tehnike filtracije bazirane na algama i bilju s ciljem smanjenja rasta algi u samom akvariju,
  • sustavi za prilagodbu vodovodne vode za akvarijsku upotrebu,
  • sustavi za samostalno nadolijevanje vode,
  • automatizirani sustavi za odvod i dovod vode iz akvarija za ostvarenje samostalne izmjene vode,
  • sustavi za minimalizaciju taloženja otpada na dnu itd…

U kombinaciji s komercijalno dostupnom opremom poput uređaja za održavanje stalnih parametara vode, automatskih hranilica i dozirnih pumpi, signalnih sustava pa sve do umreženih akvarijskih kontrolera, briga za akvarij i potreba za intervencijama može biti svedena na minimum. Tako možete više uživati u vlastitom akvariju umjesto da budete rob svojih ljubimaca.

Koje su osnovne funkcije
ADS sustava?

ADS sustavi imaju nekoliko osnovnih funkcija.

  • Osigurati sigurnost samog akvarija/vivarija, njegovih stanovnika i same okoline u kojoj se akvarij/vivarij nalazi. To uključuje sigurnost od poplave, pregrijavanja i sl.
  • Osigurati stabilnost sustava kako bi se osigurala dobrobit životinja i organizama u akvariju / vivariju. Stabilni parametri vode i odgovarajuća mikroklima su jedini način kako osigurati pravilan rast i napredovanje  svih organizama.
  • Osigurati lakoću održavanja – jer ako je nešto komplicirano i nezgrapno za čišćenje manja je vjerojatnost da će se kroz duži rok uspjeti održati adekvatna razina sigurnosti i stabilnosti cijelog postava.